Depozitare vin - principii fundamentale și recomandări pentru conservarea gustului




Dacă te numeri printre pasionații de vinuri și vrei să-ți îmbogățești experiența de degustare, este important să ai în vedere cum se realizează în mod corect depozitarea vinului. Această băutură alcoolică deosebită reacționează la condițiile de mediu în care este păstrată, așa că selectarea temperaturii, umidității și luminii ajung să influențeze calitatea ei. 


Fiecare tip de vin are propriile particularități și se dezvoltă mai bine în anumite condiții. Echipamentul folosit contribuie la menținerea calității, iar aspecte precum igienizarea și curățenia spațiului de depozitare pot preveni cu succes contaminarea vinului și păstrarea lui în cele mai bune condiții. Din aceste motive trebuie să cunoști în detaliu toate amănuntele importante cu privire la metodele de păstrare corectă, descoperind secretele specialiștilor.


În articolul următor vei afla care este importanța depozitării corecte a vinului, adunând informații utile despre factorii esențiali, precum temperatura, umiditatea și lumina, dar și ce influențează calitatea și durata de viață a licorii. De asemenea, vei învăța etapele esențiale din procesul de vinificație (limpezirea și stabilizarea vinului) și rolul accesoriilor pentru crame. În continuare, vei descoperi metodele de depozitare pentru diferite tipuri de vinuri, câteva sfaturi practice pentru a păstra vinul în sticle și cisterne de inox și unele recomandări pentru a depozita corect vinul. 


1. Despre depozitarea vinului - importanța depozitării corecte și alte informații utile



Fiecare detaliu contează când vine vorba despre depozitarea vinului. Importanța păstrării corecte nu poate fi subestimată, pentru că acest aspect influențează foarte mult calitatea și evoluția sa pe termen lung. În acest capitol vei găsi informații despre detaliile esențiale, care fac diferența în păstrarea vinului. 

1.1. Factori esențiali în depozitarea vinului - temperatura, umiditatea și lumina

Printre cei mai importanți factori care influențează depozitarea corectă se numără temperatura, umiditatea și lumina. Temperaturile ridicate sau foarte scăzute nu sunt deloc prietenoase cu această băutură alcoolică. Pentru a obține o băutură calitativă, temperaturile optime pentru păstrarea vinului trebuie să fie între 7 și 18 grade. Nici fluctuațiile de temperatură nu sunt indicate pentru a menține calitatea băuturii, dopul suferind modificări și permițând aerului să pătrundă la interior. Vinurile roșii se păstrează la temperaturi mai ridicate, iar cele albe sau spumantele au nevoie de condiții mai răcoroase. 


Umiditatea este factorul care joacă un rol foarte vital în prevenirea oxidării. Dacă umiditatea este prea scăzută, dopul se usucă, oxigenul intră și calitatea licorii este afectată. Dacă umiditatea este mai mare de 60-70 la sută, atunci apare riscul de mucegai. Pentru a menține niveluri optime de umiditate poți instala un dezumidificator. 


Lumina poate să afecteze și ea aroma și culoarea vinurilor. Cel mai bun loc de păstrare este într-un spațiu bine protejat de lumina directă, întunecos (de exemplu, pivniță sau dulap special). O idee foarte bună, dacă nu ai la îndemână un astfel de spațiu,este  să depozitezi vinul în sticle de culoare întunecată, deoarece reprezintă o protecție bună împotriva luminii. 

1.2. Limpezirea și stabilizarea băuturii pentru depozitare a vinului corectă

Calitatea și longevitatea vinului sunt influențate într-o mare măsură și de două etape importante în procesul de vinificație, și anume limpezirea (eliminarea particulelor suspendate din vin) și stabilizarea (previne formarea sedimentelor și a turbidității în timpul depozitării). 


Printre cele mai comune metode de limpezirea se numără sedimentarea naturală. Practic, vinul este lăsat să stea o perioadă de câteva săptămâni sau luni, permițând sedimentelor să se așeze pe fundul recipientelor în care este depozitat. În acest sens, de mare folos sunt produsele de limpezire a vinului folosite pentru că îmbunătățesc filtrabilitatea lichidului. De exemplu, bentonita, o argilă coloidală naturală de culoare alb-gălbuie, absoarbe apă și formează un gel cu sarcină negativă, atrăgând în mod special proteinele din vin. În plus, aceasta influențează culoarea vinului, limpezindu-l rapid și formând un depozit compact. Utilizată corect, bentonita asigură o deproteinizare completă, contribuind astfel la calitatea superioară a vinului. De asemenea, utilizarea springfinerului este o opțiune excelentă pentru limpezirea vinului. Acest produs, exclusiv din drojdie și fără alergeni, acționează ca un agent de cleire total integrat în procesul de vinificație. Așadar, springfinerul ajută la eliminarea taninurilor astringente și amare, îmbunătățind astfel profilul aromatic al vinului.  


Stabilitatea vinului poate fi influențată de mai mulți factori: 

  • stabilitatea tartrică, care se obține prin răcirea rapidă a vinului pentru a permite precipitarea tartratului; 
  • stabilitatea microbiologică, care asigură că vinul este lipsit de microorganisme ce pot provoca fermentații nedorite; 
  • stabilitatea oxidativă, care se referă la controlul expunerii vinului la oxigen


Un vin bine stabilizat poate să fie păstrat ani de zile, chiar decenii, fără să sufere deteriorări semnificative. Un rol important în acest sens îl au produsele pentru stabilizarea vinului, care permit păstrarea calității de-a lungului timpului. Înainte de îmbuteliere poți face câteva teste de laborator pentru a verifica stabilitatea licorii. De exemplu, pentru a preveni deteriorarea vinului dulce, este adesea recomandată utilizarea sorbatului de potasiu - un agent antimicrobian care protejează vinul împotriva fermentației nedorite. Acesta ajută la menținerea stabilității produsului pe termen lung, asigurând păstrarea aromelor caracteristice.


În această etapă, este esențial să se acorde atenție rolului metabisulfitului de potasiu, un agent antioxidant și antimicrobian. Utilizat corespunzător, protejează vinul împotriva oxidării și oțetirii. Concret, acesta blochează reacțiile de oxidare și încetinește dezvoltarea microflorei nedorite, contribuind astfel la menținerea calității vinului. 

1.3. Rolul accesoriilor pentru crame în depozitarea vinului

Depozitarea corectă a sticlelor de vin se face foarte ușor și rapid, cu ajutorul unor produse și accesorii pentru cramă și pivniță, ce îmbunătățesc funcționalitatea și care protejează băutura alcoolică. În acest sens, poți folosi:

  • Rafturile special concepute pentru vinuri permit păstrarea licorii în sticlă pe orizontală și menținerea umedă a dopului. Sunt fabricate din materiale diferite și pot fi personalizate în funcție de necesitate;
  • Termometrele și higrometrele sunt accesoriile cu ajutorul cărora vei verifica în mod constant temperatura și umiditatea;
  • Pentru sigilare sunt utilizate dopuitoare pentru sticle de vin și dopuri pentru sticle de vin confecționate din diferite materiale (silicon sau plastic), cu rol de a menține vinul proaspăt și plăcut pentru o perioadă îndelungată. Sunt simplu și rapid de aplicat;
  • Accesoriile de curățare ajută la menținerea igienei în cramă (perii, soluții de curățare non-toxice, lavete din microfibră);
  • Ambalajele din spumă sau carton sunt utile pentru transportarea în siguranță a sticlelor de vin;
  • Printre accesoriile pentru îmbutelierea vinului un sistem inovator, practic și eficient este reprezentat de produsele de îmbuteliere bag-in-box. Pungile și cutiile bag-in-box sunt concepute din materiale speciale, de calitate, care inhibă trecerea oxigenului, asigurând astfel păstrarea aromelor și prospețimii vinului pe o perioadă îndelungată. Aceste soluții optimizează calitatea băuturii, fiind ideale pentru vinurile care necesită o conservare atentă.


De asemenea, poți opta pentru cisterne cu mantă de răcire, care sunt destinate controlului temperaturii în procesul de vinificație. Aceste cisterne din inox asigură o răcire uniformă a vinului, contribuind astfel la păstrarea calității aromelor și a caracteristicilor organoleptice. Pe site-ul nostru, sunt disponibile atât cisterne cu mantă de răcire, care oferă acest control termic esențial, cât și cisterne fără mantă de răcire, care sunt cisterne închise dotate cu o gură rotundă de vizitare superioară și o gură ovală de vizitare inferioară. Acestea din urmă sunt ideale atât pentru fermentație, cât și pentru păstrarea vinului. Astfel, poți alege soluția cea mai potrivită pentru nevoile tale.

2. Cum se păstrează vinul - metode de depozitare și sfaturi practice



Condițiile pentru depozitarea vinului trebuie să fie unele foarte bune, fiind definitorii pentru menținerea calității și aromelor, indiferent că este vorba despre vinul roșu, alb sau dulce. Câteva soluții sunt utile, fie că este vorba despre sticle individuale, fie despre depozitarea la scară mare, în cisterne de inox, aceste metode garantând conservarea optimă. 

2.1. Metode de depozitare a vinului roșu și a celui dulce

Dacă te întrebi cum să păstrezi vinul roșu sau pe cel dulce în cele mai bune condiții, trebuie să știi faptul că fiecare dintre aceste tipuri au nevoi specifice de depozitare, care vor afecta gustul, aroma și culoarea vinului dacă nu sunt respectate întocmai. 


Cum se păstrează vinul roșu?


Vinurile roșii evoluează în timp dacă sunt păstrate în mod corect. Temperatura de depozitare a vinului trebuie să fie una constantă, între 12 și 18 grade Celsius, iar umiditatea între 60 și 70 la sută. Sticlele cu vin roșu trebuie depozitate în poziție orizontală, pentru a menține dopurile umede și a evita pătrunderea aerului. Cel mai bun loc pentru păstrare este o cramă întunecată. Vinurile roșii vor fi ferite de bătaia directă a soarelui, deoarece degradează aroma și culoarea. 


Cum se păstrează vinul dulce?


Vinul dulce nu este la fel de sensibil ca cel roșu. Temperatura ideală este ceva mai scăzută, între 10 și 12 grade Celsius, iar umiditatea între 60 și 70 la sută. Sticlele cu vin dulce se așează orizontal într-un loc întunecat sau în sticle cu o culoare închisă. 


Respectând întocmai toate aceste recomandări legate de temperatură, umiditate și lumină vei fi sigur că vinul își va păstra caracteristicile deosebite.

2.2. Sfaturi practice pentru păstrarea vinului în sticle și în cisterne de inox

Sticla este o metodă tradițională de păstrare a vinului. Totuși, pentru a menține băutura alcoolică în cele mai bune condiții, sticlele trebuie depozitate într-un mediu bine controlat. Câteva produse pentru îmbutelierea sticlelor sunt utile în acest sens, așa că trebuie să ai la îndemână aparatul pentru îmbuteliere, cartușe filtrante, cap din plastic, dar și alte soluții de calitate. 


Ține cont și de aceste sfaturi practice:

  • Culoarea sticlelor trebuie să fie închisă;
  • Depozitarea se face pe orizontală;
  • Temperatura de păstrare va fi constantă;
  • Pentru stocarea sticlelor e nevoie de un loc liniștit, departe de surse de zgomot și de vibrații.


O altă metodă pentru păstrarea vinului este cisterna din inox, o metodă modernă și foarte eficientă. Materialul din care este fabricată cisterna trebuie să fie un inox de calitate alimentară, rezistent la coroziune, care nu afectează gustul vinului. Aceste tipuri de recipiente permit controlarea precisă a temperaturii, a cantității de aer care vine în contact cu vinul și au protecție bună împotriva luminii.  


În general, sticlele de vin sunt preferate de producători mici sau de colecționarii care doresc să consume treptat băuturile și sunt ușor de depozitat și de manipulat în locuințe sau crame de mici dimensiuni. Totuși, pentru cei care vor să se bucure de stocarea vinului în cantități mari, cisternele de inox sunt o alegere excelentă. Acestea asigură stabilitatea vinului și previn contaminarea. O opțiune deosebită în această categorie o constituie cisternele din inox cu capac flotant. Datorită acestui capac, care coboară în funcție de nivelul vinului, băutura alcoolică nu intră în contact cu aerul pentru o perioadă lungă de timp, protejându-l astfel de oxidare sau oțetire. Această tehnologie avansată contribuie la păstrarea aromelor și calității vinului, oferind o soluție eficientă pentru iubitorii de vin care doresc să-și extindă colecția fără a sacrifica gustul și caracterul băuturii.


Pentru o folosință îndelungată, poți apela la accesoriile pentru cisterne din inox, acestea oferind un control sporit asupra diferiților factori critici. 

3. Alte recomandări pentru depozitarea sticlelor de vin în condiții optime

Vinul devine mai bun pe măsură ce trece timpul. Totuși, pentru a ajunge la aceste rezultate este vital să fie păstrat în cele mai bune condiții. Pentru a te bucura de gustul, aroma și culoarea acestei licori parfumate ia în considerare următoarele recomandări:

  • Dacă nu ai construit o cramă sau un loc special pentru depozitarea vinului, optează pentru un frigider special. Acest produs asigură temperatură constantă, controlată și este prevăzut cu protecție împotriva vibrațiilor și luminii ultraviolete;
  • Sticlele cu dop de plută trebuie așezate în poziție orizontală pentru menținerea umedă și împiedicarea pătrunderii aerului;
  • Depozitarea trebuie să se facă în spații fără mirosuri puternice sau neplăcute, deoarece dopul de plută le poate absorbi, afectând astfel aroma vinului. Nu așeza sticlele lângă detergenți, substanțe toxice sau mâncăruri puternic mirositoare;
  • Dacă depozitezi sticlele lângă electrocasnice sau electronice care vibrează, atunci vei observa că pot afecta procesul natural de îmbătrânire a vinului. Există sisteme speciale de amortizare a vibrațiilor, așa că ia în calcul folosirea lor pentru a evita astfel de probleme;
  • Crama, spațiul în care este depozitat sau frigiderul trebuie să fie igienizate bine. În acest mod eviți acumularea de praf, murdărie, mucegai sau alți contaminanți ce pot afecta într-un fel sau altul calitatea vinului;
  • Timpul de maturare a vinului diferă, în funcție de soi. Vinul alb se maturează mai repede, cel roșu poate să fie păstrat până la 20 de ani înainte de consum. Pentru a verifica maturarea analizezi sticlele și faci degustări frecvente;
  • Pe sticlele de vin trebuie puse etichete cu anul de producție, tipul de vin, data la care a fost pus la păstrat. Aceste informații îți vor oferi toate datele necesare cu privire la maturarea licorii, momentul la care poate fi consumat sau vândut;
  • Dacă este vorba despre o vinotecă, unde depozitezi mii de sticle de vin, trebuie să ții un registru cu evidența și evoluția lor în timp. Vei trece podgoria, denumirea vinului, soiul de struguri, anul de recoltă, anul introducerii în pivniță, aciditatea, concentrația de zahăr, tăria, locul în care va fi găsită sticla în pivniță.


În concluzie, depozitarea corectă a vinului este un procedeu foarte important, considerat de mulți o adevărată artă, deoarece de ea depinde calitatea acestei licori. Pentru a avea parte de o experiență deosebită trebuie să ai în vedere toate aspectele prezentate mai sus, indiferent de tipul de vin pe care vrei să-l obții. 

Comentarii