Prepararea si fermentarea a 100L solutie de zahar
PREPARAREA SOLUTIEI DE ZAHAR
• Dizolvati 20 kg de zahar in 20 L apa fierbinte.
• Amestecati bine, pana cand tot zaharul s-a dizolvat complet. Adaugati apa rece pana atingeti
volumul de 100L.
• Verificati temperatura, care trebuie sa fie 20-25⁰C.
• Verificati continutul de zahar utilizand un refractometru de mână (ar trebui sa indice 20⁰ Bx.)
pH-ul si reglarea aciditatii
Acidifierea, la inceputul fermentatiei, actioneaza ca o protectie impotriva dezvoltarii bacteriilor
nedorite(lactice, acetice, butirice, etc.) Aceste bacterii consuma din zaharuri si produc acizi
volatili care inhiba fermentatia alcoolica. Acizii volatili si alti produsi de metabolism ai
bacteriilor vor duce la scaderea calitatii distilatului.
In plamezile acidifiate la pH 3-3,5 cele mai multe bacterii nu se pot dezvolta. Asadar se recomanda
acidifierea plamezilor pana la valori a pH: 3 – 3,5.
Acidifierea se poate face cu acid fosforic sau acid tartric.
FERMENTAREA
• Dizolvati in solutia(plamada) de zahar, pregatita ca mai sus, nutrientul ProtectVit W1: 50-60 g/100 L
• Presarati apoi, drojdia uscata activa SafSpirit™ HG-1: 50 g/100L si activatorul ProtectVit Y: 50 g/100 L, avand grija sa nu faca cocoloase.
Prin adaugarea drojdiei in doza specificata mai sus, se realizeaza o concentratie suficient de mare
de celule de drojdie care vor initia fermentatia alcoolica, care va deveni vizibila dupa 24 ore de
la adaugarea drojdiei.
• La 2 zile de la adaugarea drojdiei active, cand fermentatia se afla in faza tumultoasa(este
prezenta spuma deasupra) se face o aerare a plamezi prin recirculare in sistem deschis.
• La 3 - 5 zile de la adaugarea drojdiei active se mai adauga o doza de nutrient ProtectVit W1: 50-60 g/100L
Verificati zilnic temperatura, cu ajutorul unui termometru, aceasta trebuie sa fie 20-25⁰C.
Urmariti zilnic evolutia fermentatiei alcoolice(scaderea continutului de zahar), utilizand un
refractometru de mână (cu fiecare zi care trece ar trebui sa avem un Bx mai mic, ideal ar fi sa
tinem o fisa unde sa notam in fiecare zi temperatura si gradul Bx)
Imediat dupa finalizarea fermentatiei, plamada trebuie supusa distilarii cat mai curand posibil.
Constatarea finalizarii fermentatiei se face in mai multe moduri:
- Cu ajutorul refractometrului de mana, acesta trebuie sa indice aproximativ 5⁰ Bx
- Vizual, nu trebuie sa mai vedem bule iesind din masa de lichid
Daca apar probleme de spumare in timpul fermentatiei sau al distilarii se foloseste Antispumant
siliconic: 2-10 ml/hL