REPORNIREA FERMENTATIEI BLOCATE
Instructiuni tehnologice pentru repornirea fermentatiei a 100 L vin cu rest de zahar
Materiale necesare:
- BC S103(drojdie uscata activa) – 50 g
- ProtectVit Y(activator) – 50 g
- ProtectVit W1(nutrient complex) – 50 g
- Prepararea a 10 L de starter (10 % din volumul de vin):
A) Prepararea urmatorului amestec:
- Vin cu rest de zahar…… – 5L
- Apa calda, fara clor……. – 4L
- Zahar………………….. – 1 kg
- ProtectVit W1………… - 50 g
B) Rehidratarea/activarea drojdiei:
- În 1L apă la 35 - 38°C(sa nu depășeasca 40°C ) se adauga:
- drojdia activa BC S103: 50g
- activatorul ProtectVit Y: 50g
și se amestecă usor, avand grija sa nu se produca aglomerari;
- Așteptați 15 minute, amestecati usor și mai așteptați max 15minute
C) Inocularea
- Adaugati drojdia rehidratata la pct. B peste amestecul format la pct. A
- Mentineti la 20 - 25°C, asteptati sa inceapa fermentatia si sa devina vizibila(24 - 36 ore)
- Repornirea fermentatiei:
Dupa trecerea celor 24 - 36 ore, starterul aflat in fermentatie(pct. C), se adauga peste vinul cu rest de zahar, avand grija sa mentinem temperatura la aprox. 20°C si sa aeram la inceput, toata masa vinului.
Urmariti fermentatia, care ar trebui sa se finalizeze in 2÷3 saptamani.