Identificarea Casărilor Vinului

Pentru a identifica natura casării vinului, se face testul rezistenței la aer.

În patru pahare de 100 ml se adaugă câte 50 ml vin, se acoperă paharele și se lasă la aer pentru 48 de ore.

Pentru o mai bună precizare a caselor, vinul expus la aer este tratat astfel:

  • Prima probă ca atare
  • A doua probă cu SO₂ (50mg/l)
  • A treia probă cu acid citric (0,5g/l)
  • A patra probă cu SO₂ și acid citric

Tipuri de Casări

  • Casa Ferică (Albastră) - Sediment gri-negru, culoare albastră-cenușie.
  • Casa Fosfato-Ferică (Albă) - Sediment alb-gri, culoare alb-cenușie.
  • Casa Oxidazică (Brună) - Sediment brun, vin cu nuanță de ciocolată.
  • Casa Cuproasă - Depozit brun-roșcat, dispare la aerare.
  • Casa Proteică - Depozit fin, amorf, caracteristic vinurilor albe.
  • Precipitarea Antocianică - Depozit negru la vinurile roșii tinere.
  • Tulburările Cristaline - Cauzate de tartratul acid de potasiu și calciu.

Prevenire și Remediere

Casările vinului pot fi prevenite prin sulfitare adecvată, corectarea acidității și filtrare.