Testele de Stabilitate ale Vinurilor

În industria vinului, stabilitatea este un factor esențial pentru asigurarea calității și a durabilității produsului final. Testele de stabilitate sunt esențiale pentru a verifica instabilitățile fizice, chimice și microbiologice ale vinurilor. Aici sunt detaliate cele mai comune teste de stabilitate și cum pot fi aplicate în procesul de vinificație.

Instabilitățile Vinului

Vinurile pot prezenta diferite tipuri de instabilități care afectează claritatea, culoarea și gustul lor. Mai jos sunt prezentate cele mai comune instabilități întâlnite:

Instabilitatea Vinului Testele de Stabilitate
Casa ferica si fosfato-ferica
  • Oxigenare
  • Păstrare la 0ºC (7 zile)
Casa cuproasa
  • Expunere la lumină
  • Păstrare la 30ºC
Casa proteica
  • Încălzire la 80ºC
  • Tanizare
Precipitări de substanțe colorante Păstrare la 0ºC (24h)
Precipitări tartrice Păstrare la 0ºC (câteva săptămâni)
Tulburări biologice Termostatare la 27 - 30ºC

Descoperă Produsele Noastre pentru Stabilitatea Vinului

Testele Detaliate

Aici sunt detaliate metodele folosite pentru evaluarea predispoziției vinurilor la instabilități, care pot afecta calitatea acestora.

Testul Descriere
Predispoziția vinului la casa ferică
  • 250 ml vin filtrat saturat cu oxigen la 0ºC pentru 7 zile. Dacă vinul rămâne limpede, nu este susceptibil la casa ferică.
  • Testul cu H2O2 10% pentru vinurile albe, observând opalescența sau precipitatul alb-gri.
Predispoziția vinului la casa cuproasă
  • Expunerea vinului la lumină indirectă și verificarea limpideții după 2 zile.
  • Expunere suplimentară la lampa cu radiații UV.
Predispoziția vinului la casa proteică
  • Încălzire la 80ºC timp de 30 minute, urmată de păstrarea vinului la frigider și observarea precipitatului.
  • Tratament cu tanin 5%, urmat de încălzire și răcire.
Predispoziția vinului la precipitarea substanțelor colorante Păstrare la frigider timp de 12 ore și observarea precipitatului.
Predispoziția vinului la precipitarea tartratelor Păstrare la frigider timp de o săptămână cu cristale de tartrat acid de potasiu adăugate.
Predispoziția vinului la tulburările microbiologice Termostatare la 25-27ºC timp de 2-8 zile și observarea acidității volatile.

Contactează-ne pentru Consultanță pe Testele de Stabilitate