REPORNIREA FERMENTATIEI BLOCATE
Instructiuni tehnologice pentru repornirea fermentatiei
a 100 L vin cu rest de zahar
Materiale necesare:
- BC S103(drojdie uscata activa) – 50 g
- ProtectVit Y(drojdie inactiva autolizata) – 50 g
- ProtectVit W1(nutrient complex) – 50 g
- SpringCell(perete celular de drojdie) - 25 g
1.Tratarea vinului cu scopul de a elimina din vin orice component care ar putea fi toxic pentru drojdie.
- Trageti vinul de pe depozitul de drojdie(daca este rosu, tragerea se face cu aerare usoara)
- Adaugati SO2 : 2-3 g/hL (metabisulfit de potasiu 4-6 g/hL)
- Adaugati SpringCell : 20-25 g/100L
- Omogenizati usor apoi asteptati 1–2 zile
- Trageti vinul de pe depozitul format(sau filtrati daca va este mai practic) si protejati cu dioxid de carbon pentru a evita oxidarea.
- Dizolvati nutrientul ProtectVit W1: 50 g/100L in vinul de mai sus. 2. Prepararea a 10 L de maia de drojdie (10 % din volumul de vin):
2.1 Prepararea starterului din urmatoarele materiale:
- 5 L vin tratat de la punctul 1
- 4 L apa fara clor la 25- 30°C
- 1 kg zahar( sau echivalentul de must concentrat)
2.2 Rehidratarea drojdiei:
- În 500 mL apă la 35 - 38°C(sa nu depășeasca 40°C ) se adauga drojdia activa
BC S103: 50g/100L, nutrientul organic ProtectVit Y: 50g/100L și se amestecă usor, avand grija sa nu se produca aglomerari;
- Așteptați 15 minute, amestecati din nou și mai așteptați max 15 minute
- Adaugati drojdia rehidratata mai sus peste starterul format la punctul 1
- Mentineti la 20- 25°C, asteptati sa inceapa fermentatia si sa devina vizibila(min. 24 ore)
- Repornirea fermentatiei:
Adaugati starterul de mai sus, aflat in fermentatie , peste vinul tratat de la punctul 1., avand grija sa mentinem temperatura la aprox 20°C si sa aeram la inceput toata masa vinului.