Repornirea fermentatiei oprite
REPORNIREA FERMENTATIEI BLOCATE
Instructiuni tehnologice pentru repornirea fermentatiei
a 100 L vin cu rest de zahar
Materiale necesare:
- BC S103(drojdie uscata activa) – 50 g
- ProtectVit Y(drojdie inactiva autolizata) – 50 g
- ProtectVit S5(nutrient complex) – 50 g
- SpringCell(perete celular de drojdie) - 25 g
1.Tratarea vinului cu scopul de a elimina din vin orice component care ar putea fi toxic pentru drojdie.
- Trageti vinul de pe depozitul de drojdie(daca este rosu, tragerea se face cu aerare usoara)
- Adaugati SO2 : 2-3 g/hL (metabisulfit de potasiu 4-6 g/hL)
- Adaugati SpringCell : 20-25 g/100L
- Omogenizati usor apoi asteptati 1–2 zile
- Trageti de pe depozitul format(sau filtrati daca va este mai practic) si protejati cu dioxid de carbon pentru a evita oxidarea.
2. Prepararea a 10 L de maia de drojdie ( 10 % din volumul de vin)
2.1 Rehidratarea drojdiei
- În 500 mL de apă la 35 - 38°C(sa nu depășeasca 40°C ) se adaugă nutrientul organic ProtectVit Y: 50 g si drojdia activa Safoeno BC S103: 50 g și se amestecă usor;
- Așteptați 15 minute, se amestecă din nou și așteptați înca max 15 minute
2.2 Prepararea starterului de drojdie
- Adaugati cei 500 mL de drojdie rehidratata peste urmatorul amestec format din:
- 5 L vin tratat de la punctul 1
- 4 L apa fara clor la 25- 30°C
- 1 kg zahar( sau echivalentul de must concentrat)
- ProtectVit S5: 5 g
- Mentineti la 20- 25°C, asteptati sa inceapa fermentatia si sa devina vizibila(min. 24 ore)
3. Inocularea starterului de drojdie
Inoculati starterul de mai sus in vinul deja tratat de la punctul 1, in care am adaugat nutrientul
ProtectVit S5: 45 g/100L si aerati avand grija sa mentinem temperatura la aprox 20°C