Descriere
BENTONITA OENOLOGICA
COMPOZITIE
Bentonita sodica activata, pura.
CARACTERISTICI GENERALE
Aspect: pudra fina, fara miros, de culoare alb galbuie;
Bentonita este o argila coloidala naturala. In prezenta apei are proprietatea unica de a absorbi multa apa si de a forma un gel incarcat electric negativ. Aceasta sarcina negativa poate atrage coloizii din vin care au sarcina pozitiva , in special proteinele.
Pe langa precipitarea proteinelor, bentonita mai este folosita in vinificatie ca agent de limpezire.
Influenteaza culoarea vinului si imbunatateste filtrabilitatea.
Bentonita sodica activata are o capacitate buna de umectare, limpezeste vinurile rapid, formand un depozit compact.
Bentonita are capacitatea de elimina proteinele, iar daca este utilizata in doza corecta va asigura o deproteinizare completa.
UTILIZARE
Cand este adaugata in vin:
• indeparteaza proteinele care produc instabilitate in vin;
• reduce drastic oxidazele cum sunt tyrozinaza si laccaza care pun in pericol calitatea vinului .
• asigura o limpezire completa si stabilitate proteica.
Bentonita poate fi utilizata pentru a trata mustul obtinut din struguri infectati cu Botrytis.
Pentru a obtine o limpiditate avansata, bentonizarea trebuie precedata de cleirea cu gelatina.
DOZA:
Vin alb, roze: 100 g/100L vin
Vin rosu: 50 g/100L
Intotdeauna trebuie facute teste de laborator preliminare pentru a stabili doza optima.
INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE
Turnati produsul incet peste o cantitate de apa calda, de 10 ori mai mare si amestecati energic si continuu pana se obtine o suspensie omogena. Lasati gelul sa se odihneasca 12 - 24 ore, amestecand-ul din cand in cand, astfel ca dupa 24 h suspensia sa fie omogena si fara cocoloase.
ATENTIE! Inainte de utilizare , suspensia se dilueaza cu vin in proportie de 1:1, apoi se adauga in toata masa de vin , omogenizand energic.
AMBALARE SI PASTRARE
- punga 1 kg
- sac 25 kg
Ambalajele nedesfacute: pastrati produsul in locuri racoroase, uscate, bine ventilate.
Ambalaje desfacute: resigilati cu atentie ambalajul si pastrati-l in conditiile indicate mai sus.
Atentie: bentonita absoarbe umiditatea si mirosurile.
Detalii produs
Comentarii
1. Bentonita sedimenteaza proteine din vin, iar gelatina este alcatuita din proteine. Se pot folosi simultan, adica puse deodata in vin? Nu isi anihileaza reciproc efectul?
2. Intr-o damigeana goala si curata am pus laptele de bentonita activat, solutia de gelatina dizolvata in apa calda si o pastila de tanisol sfaramata in bucati mai mici. Apoi am inceput sa torn vinul dintr-o alta damigeana, de pe drojdie. Este corect asa? Se amesteca suficient de bine? Isi fac efectul?
1 Prima data se pune gelatina si se amesteca , dupa care se pune gelul de bentonita si se amesteca din nou.
Nu se anihileaza ci se completeaza.
2Nu se amesteca suficient de bine bentonita. Laptele de bentonita trebuie adaugat proportional in vin si amestecat bine dupa( vezi Tija omogenizare vin- http://www.protectvit.ro/cumpara/tija-omogenizare-vin-6912708)
dupa ce am dizolvat bentonita in apa, am introdu-so in butoiul cu vin nohan, fara sa-l trag de pe drojdie.
Ce se poate intimpla?
Am doua soiuri de vin: Merlot si Muscat Ottonel; ambele si-au incheiat ciclul de fermentatie, au fost trase de pe drojdie dar nu s-au limpezit. Doresc sa le tratez cu bentonita; ce doza imi recomandati ?
Va multumesc.
Puteti folosi bentonita in combinatie cu gelatina.( pt a gasi doza corecta se fac teste cu doze diferite pe microbe)
La rosu - bentonita 50 g/hl + 2-3 foite gelatina
La alb - bentonita 100 g/hl + 1 foita gelatina
Cel mai bine ar fi sa faceti teste pe microprobe( luati mai multe sticle cu acest distilat si adaugati diverse doze de bentonita, dupa care vedeti rezultatul.
1 Daca vinul este dulce este mai bine sa initiem o refermentare ( vezi Sfaturi Utile/ Repornirea ferm. oprite)
2 Daca va place asa cum este il putem sufita si limpezi.( Tannisol sau Citrosol si Claril AF pt limpezire)
1 Daca vinul este dulce este mai bine sa initiem o refermentare ( vezi Sfaturi Utile/ Repornirea ferm. oprite)
2 Daca va place asa cum este il putem sufita si limpezi.( Tannisol sau Citrosol si Claril AF pt limpezire)
Probabil dopul damigenei nu este etans si atunci CO2 iese pe acolo.
Dupa terminarea fermentatiei( nu mai ies bule) trageti vinul de pe drojdie dupa care il sulfitati (Tanniso) si bentonizati.
-O zi buna!
Vreau sa adaug bentonita in vin dupa fermentare. Pot sa pun in damigeana in care care a fermentat cu drojdia pe fundul acesteia? Fac amestecul si doar il pun in vin?
Multumesc
Bentonita nu se poate dilua si in vin/must? Trebuie obligatoriu in apa ?
Multumesc